top of page
Antecedentes de puntos

Sortida el superordinador MareNostrum

Actualizado: 12 may

Avui els alumnes de 5è i 6è, hem visitat el superordinador MareNostrum, una de les instal·lacions de càlcul més potents d’Europa, situada a Barcelona. Allà han vist de prop, com funciona un superordinador i per a què s’utilitza.





Primerament, vam participar en tres jocs diferents, relacionats amb la ciència, la tecnologia i el pensament lògic.

En el primer joc, un alumne feia de robot i un altre de científica programadora. La científica dirigia els moviments del robot tocant-li diferents parts del cos per indicar-li què havia de fer. L’objectiu era que el robot recollís uns objectes repartits per la sala, mentre la resta de companys, escampats per l'aula, feien d'obstacles per afegir dificultat al repte.






En el segon joc, van fer una simulació marina. L’espai del davant de l’aula representava el fons marí i cada grup era un animal: peix, dofí o tauró. Segons la dinàmica del joc, el tauró es menjava el dofí, el dofí es menjava el peix, i el peix s’alimentava del plàncton col·locat al terra. L'objectiu era simular l'equilibri dins el mar amb diverses espècies.



I, per acabar, vam fer una activitat de tractament de dades. Un company havia d’organitzar una festa. Vam fer hipòtesis prèvies, com ara què pensaven que triaria en Nico, i després van comparar les prediccions amb les dades reals per extreure conclusions.a partir de les preferències expressades mitjançant blocs de colors, que simulaven una votació. Cada alumne triava una opció de cada color i, amb les dades recollides, van elaborar gràfics i estadístiques.




Després, ens han explicat què era el càlcul paral·lel. Per compredre-ho millor, hem fet una activitat pràctica en què hem simulat el funcionament de diversos processos simultanis. Vam realitzar molts càlculs alhora, com si fossin diferents parts d’un mateix sistema computacional, treballant conjuntament. Primer de tot, un alumne havia de sumar les boles que hi havia dins les capses vermelles i blaves i anotar-ne el resultat, mentre es mesurava el temps amb un cronòmetre. A continuació, van repetir la mateixa activitat però amb quatre alumnes alhora, i es van adonar que treballant en paral·lel, com fa el superordinador, els càlculs es feien molt més de pressa.


En resum, el que ens ha quedat ben clar, és que aquest superordinador:

  • Ajuda als científics a tenir la millor tecnologia disponible peer buscar respostes a les grans preguntes de la cienciad'na manera més ràpida i efecient.

  • Permet fer simulacions a posteriori i d'una manera ràpida.

  • Permet emmagatzemar gran quantitat de dades.

  • Pot fer grans càlculs molt ràpidament.


No ens imaginàvem que fos tan important!!!

Commenti


  • Instagram
  • Twitter
  • YouTube
  • Facebook

Contacte

Plaça dels Bous, 1

08302, Mataró

93 790 16 48

escolabalmes@

escolabalmes.cat

Gràcies pel teu interès!

© 2023 ESCOLA BALMES

bottom of page